Najwyższy czas poznać poznać odpowiednie proporcje tych składników, aby wyeliminować jeden z podstawowych błędów żywieniowych.
Źródło |
1 gram tłuszczu, to 9 Kcal !
Dziennie zapotrzebowanie to ok. 25%
Tłuszcze dzielimy na 2 grupy: nasycone i nienasycone. Te pierwsze zdecydowanie należą do tych gorszych, których powinniśmy unikać i mogą stanowić zaledwie 10% dziennej porcji jedzenia. Znajdziemy je w serach, lodach, śmietanie, wieprzowinie, wołowinie, szynce, kiełbasie i oleju. Warto jest, więc unikać tego typu produktów i zastąpić je takimi, które zawierają głównie tłuszcze nienasycone. Te z kolei dzielą się na 2 podgrupy: jednonienasycone, wielonienasycone.
Tłuszcze jednonienasycone znajdziemy m.in. w oleju rzepakowym oliwie z oliwek, orzechach laskowych, awokado oraz filecie z makreli.
Tłuszcze wielonienasycone to składniki: oleju słonecznikowego, oleju kukurydzianego, majonezu, sardynkach i tuńczyku w oleju.
ŹródłoWęglowodany: |
Węglowodany dzielimy na 2 grupy: proste i złożone.
Węglowodany złożone są odpowiedzialne za utrzymanie wysokiego stanu energii oraz uczucie sytości. Spalane są bardzo wolno i przechowywane w wątrobie i w mięśniach w postaci glikogenu.
Możemy je znaleźć w produktach tj.: fasola, makaron, ryż, kasza. Zawierają błonnik i mają niewiele kalorii i tłuszczu.
Węglowodany proste zawierają mniej błonnika, dzięki czemu się bardziej kaloryczne, spalane sa bardzo szybko. Znajdziemy je w niektórych produktach spożywczych i przetworzonym cukrze, np. w cukrze, makaronie, ziemniakach, dyni.
1 gram węglowodanów, to zaledwie 4 Kcal!
Dziennie zapotrzebowanie to ok. 50-60%
Źródło |
Białka:
Białko stanowi podstawowy element budulcowy mięśni i zaraz po węglowodanach zapewnia dodatkowe źródło energii.Głównymi źródłami białka są produkty, tj.: ryby, przetwory mleczne, białe mięso, warzywa strączkowe, soja.
1 gram białka to 4 Kcal!
Dzienna dawka białka oscyluje, więc w granicach 12-15%