Fot. snstoman.wordpress.com |
Cukier pod postacią czekolady, batoników, słodkich przekąsek jest niebezpieczny dla zdrowia i prowadzi do wielu chorób, m.in. otyłości, czy nadwagi. Ponadto niszczy zęby, zmniejsza odporność organizmu, dostarcza pustych kalorii, osłabia kondycje skóry i włosów, a także ogranicza przyswajanie wielu składników odżywczych i osłabia działanie niektórych witamin i minerałów (wit. B, magnez, wapno).
Dzienna dawka zapotrzebowania organizmu na cukier zależy od masy ciała.
1kg masy ciała = 6g cukru
Z tego wynika, że moje dzienne zapotrzebowanie na cukier to ok. 342g.
Kiedy nie chcemy przechodzić na dietę, a aktywność fizyczna jest wystarczająco intensywna, by spalić nadmiar kalorii i czujemy, że nie mamy potrzeby całkowitego ograniczenia zjadanych cukrów, warto zastąpić je owocami, czy warzywami. W przypadku słodzonej kawy, czy herbaty, możemy stopniowo ograniczać ilość wsypywanego do nich cukru, a gdy jesteśmy zwolennikami gazowanych słodkich napojów i soków, zamieńmy je na zwykła mineralną niegazowaną wodę. Dla łasuchów, które nie potrafią wypić niesłodzonej kawy poleca się zastąpienie cukry, np. miodem, który jest o wiele zdrowszy niż tradycyjny słodzik.